Avrupa'nın tarihi ve kültürel zenginlikleri arasında parlayan bir mücevher olarak, Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag, Orta Avrupa'nın gizemli ve büyüleyici bir perisi olarak adlandırılıyor.

Tarih boyunca pek çok krallığın ve imparatorluğun etkisi altında kalmış olan Prag, eşsiz mimarisi, sanat eserleri ve atmosferi ile beni adeta büyüledi.

 

Prag Kalesi'nin görkemli siluetinden mi? (Moldova Nehri'nin kıyısındaki tarihi şehir merkeziyle bütünleşerek) Yoksa her köşesinde tarih kokan dar sokaklarından mı? Belki de gotik ve barok tarzda inşa edilmiş muazzam binalarından mı bilmem, ancak bu kadim şehri keşfederken, adeta bir zaman yolculuğuna çıktığımı hissettim. Bana eşlik eden öğrencilerim (aynı zamanda arkadaşlarım), bu büyülü atmosferin içinde kaybolup gittik diyebilirim. Yılın ilk karını otel odamızın penceresinden izledik. Birimiz en sevdiği şarkıyı açtı, diğeri video çekip ölümsüz anlar yarattı… Ben ise üniversitedeki yıllarımı anımsadım, aynı odanın içinde 5 kişi uyuduğumuz o kıymetli geceleri ve sabahları.

Prag, sadece tarihi zenginlikleriyle değil, aynı zamanda şehirde kurulan pazarlar, yerel el sanatları ve dönemsel olarak düzenlenen Christmas marketleriyle de bizi heyecanlandırdı. Bohemya mutfağının tadını çıkarmak için geleneksel bir Çek restoranında kısa bir süre zaman geçirmek bile, bu tarihi güzelliklerin toplum nezdinde ne denli derin kültürel iz düşümleri bıraktığını anlamama neden oldu.

Şayet bir kış seyahati planlıyorsanız veya yılbaşı için bir tatil düşünüyorsanız,

Prag’ı gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirim.

İşte bu düşüncelerle, hafif bir kar yağışı eşliğinde yürüyordum, Prag sokaklarında…

Şayet bir kış seyahati planlıyorsanız veya yılbaşı için bir tatil düşünüyorsanız, Prag’ı gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirim.

Yeni yıldan beklentilerim…

2023’ü geride bırakıyoruz. Ülke olarak maalesef güzel bir yıl geçirdiğimizi söyleyemem. Yaşadığımız büyük deprem, ekonomik krizler ve benzeri olumsuz olayların yılı oldu 2023…

Güzel şeyler de oldu elbette…

Cumhuriyetimizin 100.yılını coşkuyla kutladık. “Parla” dedik.

2024’ün bu kara bulutların dağıldığı, yaraların sarıldığı, yeniden hayaller kurabildiğimiz ve gülümseyebildiğimiz bir yıl olmasını diliyorum.

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *