Türkiye’nin yıllardır en önemli sorunlarından biri trafik kazaları ve bu kazalarda yaşanan can ve mal kayıpları. Neredeyse her ailede trafik kazalarıyla ilgili bir hikâye mevcut. Uzun bayram tatillerinde ya da çok sayıda ölümlü kazalarda basında sıkça işlenen bu sorun öylesine kanıksanmış durumda ki çoğu kişi başına bir kaza gelmedikçe sorunun parçası olabileceğinin bile farkında değil. Halbuki duble yollar ve otoyollar artınca kazaların azalacağı varsayılıyordu.

Önceki yıllarda kafa kafaya çarpışmalar çok yoğundu; duble yollar ve otoyollarda bu tip kazalar yaşanmayacağı için kazaların azalacağını düşünmek doğruydu ama bu kez de aşırı hıza bağlı kazalar, arkadan çarpmalı kazalar arttı. Dolayısıyla kaza sayılarında ve ölü sayılarında çok belirgin düşüşler yaşanmadı.

Kazalarda insan unsurunun en önemli hata kaynağı olduğu biliniyor. TÜİK verilerine göre 2020 yılında kaza sebeplerinde sürücü kusuru yüzde 88,3 düzeyinde. Bu durumda insan hatalarının tolere edilmesini sağlayacak elektronik sistemlere ihtiyaç olduğu açık. Zaten otomotiv sektörü de uzun yıllardan beri bu sistemleri geliştiriyor ve araçlarında sunuyor. Kazaların oluşmasını engellemeye çalışan aktif güvenlik sistemleri (ABS, ESP, acil fren sistemi gibi) ve kaza oluştuğunda araç içindekilerin yaralanmalarını önlemeye yönelik pasif güvenlik önlemleri (hava yastıkları, emniyet kemerleri gibi) gittikçe artıyor. Ancak Türkiye’de uygulanan ÖTV sistemi nedeniyle güvenlik donanımlı zengin araçlara erişmek zorlaşıyor. Örneğin; Avrupa’da 6 hava yastığıyla satılan bazı modeller Türkiye’de yüzde 50 ÖTV diliminde kalabilmesi için 2 ya da 4 hava yastığıyla satılıyor. Hava yastığının yanı sıra aktif güvenlik sistemleri de donanım paketlerinden çıkarılıyor. Yani Avrupalı tüketiciler aynı otomobillerin daha yüksek güvenliğe sahip donanımlara sahip versiyonlarını kullanırken Türk tüketiciler daha düşük güvenlik sunan versiyonları tercih etmek zorunda kalıyor.

Birçok otomobil markası Euro NCAP tarafından yapılan çarpışma testlerinde 5 yıldız almakla övünürken Türkiye’deki distribütörler ya da üreticiler o modellerin 5 yıldız alamayacak donanıma sahip versiyonlarını satmak zorunda, Türk tüketiciler de almak zorunda kalıyor. Euro NCAP testinden 6 hava yastığı ve bazı aktif güvenlik donanımlarıyla 5 yıldız alan bir model, o donanımlardan herhangi biri eksik olduğunda 5 yıldız alamıyor.

Auto Club YouTube kanalı ve Kafa Radyo’daki Otomobil Adamlar programındaki partnerim Turgut Yüksekdağ ile bir kampanya başlatmaya karar verdik. #otomobildegüvenlikhayatkurtarır etiketiyle başlattığımız kampanyada amacımız, taşıt araçlarındaki güvenlik sistemlerinden vergi alınmayacak bir yöntemin oluşturulması için farkındalık yaratmak. Twitter hesaplarımızdaki (@hbolkan ve @turgutyuksekdag) bu etikete destek vermeniz bizi çok mutlu eder.

Daha güvenli otomobillere binmek lüks tüketim değildir. Hiçbir vergi insan hayatından daha değerli olamaz!

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *