İyi bir organizasyonun; doğru bir hayalle yola çıkarak, sağlam temellerle desteklendiğinde sektörel veya özel farketmeksizin sonucu yüksek tatmin gerektirir. Dolayısıyla tecrübe ve kalite iyi bir organizasyon operasyonunun olmazsa olmazı diyebiliriz.

Bu ay Grey sayfalarında; “hayalinizi kurduğunuz anda bizimle iletişime geçin” mottosu güden, sektöründe 20 yılı aşkın bir süredir hedeflerine hayalleri doğrultusunda koşan FSA Organizasyon kurucusu Organizatör Fatih Sultan Aşam’ı ağırlıyoruz.

 

Merhabalar Fatih bey, kendinizden ve bulunduğunuz  sektörlerdeki deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Merhaba, ben Fatih Sultan Aşam, 6 Nisan 1987'de İzmit’te doğdum. Pazarlama, Halkla İlişkiler, Sosyoloji ve Teşkilatlanma gibi  birçok sektöre dair eğitimler aldım diyebilirim. Bu sebeple de eğitim hayatım biraz uzun sürdü. Liseyi İzmit Lisesi'nde okudum, sonrasında iş hayatına erken atılmamdan dolayı eğitimlerime dışarıdan devam etmek zorunda kaldım fakat bu süreçte hiç durmadım. Üniversiteye bir kaç kez başladım. Kocaeli Üniversitesi'nde; Pazarlama, İslam Tarihi, Tarih bölümlerinin yanı sıra Erzurum Üniversitesi'nde Tarih, Eskişehir Üniversitesi'nde Halkla İlişkiler ve ek olarak Boğaziçi Üniversitesi'nde Pazarlama eğitimi aldım. Galatasaray Üniversitesi'nde Avrupa Pazarlama eğitimi, TÜYAP Fuarcılık'ın destekleriyle Alman ve Türkiye İş Adamları Derneği'nde eğitimler aldım. Birçok farklı sektöre girdim çıktım, fakat aldığım tüm eğitimler genellikle pazarlama üzerineydi. Çeşitli siyasi örgütlerde de pazarlama ve strateji eğitimleri alarak sektörümde alt yapısı güçlü bir şekilde yol almaya özen gösterdim.

Tüm bunlara ilaveten devlet kaynaklı olarak reklamcılık eğitimleri de aldım. Deneyimlerim ağırlıklı olarak organizasyon operasyonları üzerine oldu. Girişimcilik sektöründe de çok kez yer aldım. Örneğin; TOBB'a kayıtlı “Genç Girişimci” ödülüm var. Bir yazılım ve onun ürünü olan kart sistemi aracılığıyla 2009 yılında henüz yapılmamış bir çalışma geliştirdik ve çalışmamız böyle bir ödülle değerlendirildi. Hayatım boyunca hangi sektöre girersem gireyim kendimi hep bir organizasyon yaparken buldum. Ne zaman tam anlamı ile “organizatör” olduğumu hatırlamıyorum bile ama şükür ki şirketimizin açılış tarihi 2003 yılının Nisan ayında gerçekleşti.

Uzun yıllardır hizmet verdiğiniz bir çok alan olmuş ama sürekli bir “organizasyon” içinde oldum diye belirtiyorsunuz. Tam olarak nasıl organizasyonlar gerçekleştirdiniz?

Cafe ve organizasyon sektöründe daha çok rol aldım. Yap-işlet- devret mantığım oluştu. Ama ana işim her zaman organizasyon oldu. Hayatımda ilk olarak ortaokulda okul mezuniyetine katılamamıştım aynı gün mezuniyeti organize etme isteği oluştu ve yaptımda. Yani ilk organizasyonum bir mezuniyet töreni oldu sonraki sene tüm ortaokulların mezuniyet organizasyonlarını ben yaptım. Takip eden süreçlerde, düğün, nişan gibi operasyonlar için teklifler gelmeye başladı açıkçası henüz onbeşli yaşlarımda bu işlerden para kazanmaya başlayınca düşük bütçelerle bile olsa teklifleri değerlendirerek bu tür organizasyonları da gerçekleştirdim.

FSA sizin için oldukça önemli ve “asıl mesleğim” dediğiniz bir alan ve bugüne kadar başka neler yaptı, hangi projelere imza  attı?

FSA benim için oldukça önemli ve asıl mesleğimdir. Hatta meslek  değil de yaşam biçimi bile diyebiliriz. Hayattaki her şeye  organizasyon gözüyle bakarım. Sistemin içindeyken geriye dönük olarak tüm çalışmaların kayıtlarını tutup reklamlarını yapamadık ancak örnek olarak vermek gerekirse; dünya çapındaki önemli fuarlardan biri olan Savunma Sanayi Fuarı’nın organizasyonlarını TÜYAP ile birlikte gerçekleştirdik. ASELSAN'ın birçok güvenlik ürünü ve projesinin yer aldığı organizasyonu yaptık. Savunma Sanayisi’yle  birlikte denizaltı tanıtımları düzenledik. HAVELSAN'ın birçok organizasyonunu yanı sıra üç yıl üst üste Doğu Marmara Sanayi Teknoloji ve Üretim Fuarı'nın organizasyonlarını gerçekleştirdik. Bunların yanında FSA olarak çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde de görev alarak bu organizasyonlarda da bulunduk. Elbette, henüz işin başındayken başaramadığımız veya tamamlayamadığımız bazı organizasyonlarımız oldu, ancak bunlarla da gurur duyuyoruz çünkü bu gibi durumlar da çok şey öğrenmemize ve her defasında kendimizi geliştirmemize sebep oldu.

Operasyonu oldukça geniş kapsamlı ve süreci çok dikkatle takip etmeniz gereken bir sektördesiniz. Bu aşamaları nasıl  yönetiyorsunuz? Ekip ağınızdan ve genel sisteminizden biraz bahseder misiniz?

 

Organizasyon sektörü; minimum iki yüzden başlayan fakat çapı büyüdükçe binlerce kalemi barındıran bir sektördür. Tüm bu kalemlerde yıllardır çalıştığımız yüzlerce taşeron firmamız vardır. Hepsi operasyon anında kendini FSA ekibi olarak görür ve öyle üretirler. Genel olarak bakıldığında bir organizasyonun arkasında birçok usta, firma, tedarikçi ve alanlarında uzman ekipler bulunur. Bu kişiler, kurumlar, firmalar ve ekiplerle yıllarca birlikte çalışarak adeta bir aile gibi oluruz. Yılların verdiği deneyim ve tanışıklık sayesinde belirli prosedürleri atlayarak daha hızlı ve seri bir şekilde organizasyona odaklanabiliriz. Örneğin; ben fiyat almak için onlardan teklif istemem, onlar da bana teklif vermez. Birbirimizin taleplerini karşılıklı olarak rahatça tahmin edebiliriz. Yanımdaki ve beraber yol aldığım firmalara işin temel bilgilerini aktarırız ve böylece organizasyon sorunsuz şekilde ilerlemeye başlar.

Bu arada sorunsuz gibi gördüğümüz organizasyonlarda bile son  dakikalarda bazı problemler yaşanabilir. Nitelikli çözümler üreterek,  ne gerekiyorsa ivedilikle yerine getirerek organizasyonu tamamlarız.  Aslında uzmanlık alanımızın bu ve benzer krizleri yönetmek  olduğunu da söyleyebiliriz.

FSA BENİM İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ VE ASIL MESLEĞİMDİR. HATTA MESLEK  DEĞİL DE YAŞAM BİÇİMİ BİLE DİYEBİLİRİZ. HAYATTAKİ HER ŞEYE  ORGANİZASYON GÖZÜYLE BAKARIM. 

Sizinle bir fuarı ya da geniş çaplı bir organizasyonu organize  edebilmek için süreci nasıl başlatır ve ne şekilde yürütebiliriz?  Kaç farklı organizasyon yapıyorsunuz? Bir proje geldiğinde  zaman yönetimini ne şekilde planlıyorsunuz?

Hayal ettiğiniz an bizi bulmalısınız! Organizasyon yapmaya karar verdiğiniz zaman değil, karar verdiğiniz an bir hayali kurduktan sonra geldiğiniz andır. Biz orada da başarılıyız fakat hayal  kurduğunuz an bizi bulursanız, o hayallerin nasıl şekillenmesi gerektiğini ve nasıl hayalinizin daha iyiye evrilmesi gerektiğini çok iyi biliriz. Siz bir hayali kurarsınız, biz ise o hayalin içine dahil oluruz. İşin gerçeği ile hayali arasındaki ayrıntıyı çok daha iyi bilebildiğimiz için organizasyonu çok daha iyi şekillendirebiliriz.

Süreç konusunda ise bazı önemli detaylara değinmek isterim. Sektöre göre süreçler şekillenir; ilgili topluluklar, firmalar, kurumlar ve kişiler  belirlenir. Buna göre bir organizasyon hazırlanır. Özetle, sağlıklı bir organizasyon için minimum 6 ay önceden bizleri bulmanız  gerekmektedir. Kalitesinden ödün vermediğimiz fabrika etkinliklerimizin yanı sıra düğün, nişan gibi özel günlerde de sürekli konsept çalışıp yeni fikirler üretmeye özen gösteriyoruz. Fuar, kongre, zirve gibi alanlarda da ulusal çapta dev markalar ile çalışıyoruz. Büyükşehirlerin kurumsal etkinliklerinde projelerin yüzde %30 yapısını hazırlayıp ihale süreci sonunda FSA olarak organizasyonu hayata geçiriyoruz.

Çok büyük sanatçılar ile birlikte turneler yaptık ve hala yapıyoruz. Bu alanlarda da tanınırlığımız oldukça yüksek. Aynı zamanda Kocaeli’de bulunan firmaların yaklaşık %20’sinin dünya çapındaki fuarlarda fuar firmalığını üstleniyoruz.

Geçmişte büyük konser operasyonlarına da imza atmışsınız. Hangi ünlülerle çalıştınız? Zorlukları neler?

En keyif aldığım organizasyonlardan biri Sıla'dır. Sıla ile gerçekleştirdiğimiz organizasyonda ekibinin de etkisi oldukça büyüktü. Atiye, Feridun Düzağaç, Müslüm Gürses, Teoman, Aleyna Tilki, Göksel, Murat Boz gibi önemli ve değerli  sanatçılarla da çalışma fırsatımız oldu. Çalışırken en keyif aldığımız sanatçı profili; seyircisine değer veren ve işe sadece maddi olarak yaklaşmayan sanatçılar oldu diyebilirim.

Hedefi olmayan her iş bir gün durma noktasına gelir. FSA’nın gelecekle ilgili hedefleri nedir?

Bir organizatörün hayatı plan yapmakla geçer; bizim hedeflerimiz hiçbir zaman bitmez. Bugün dünyanın en büyük organizasyonu olimpiyatlardır. Her organizatör bir gün olimpiyatları yapmayı hayal  eder. Sinema sektöründeki en büyük organizasyon Oscar töreni ve benzeri törenlerdir. Her organizatör Dünya Kupası'nı organize  etmek ister. Bu ve benzeri çok büyük organizasyonları düzenlesek  bile, yine de yetinmeyiz ve daha büyük hedeflerimiz olur. Mesela dünyada bütün ülkelerin ve insanların var olduğu “sosyal sorumluluk  organizasyonu” diye bir organizasyon yok. Böyle bir hayalim var mı? Ne kadar imkansız gibi görünse de evet, var! Bizim için imkansız  diye bir şey yok. Yeterli zaman ve bütçe bir araya geldiğinde “bu organizasyonu gerçekleştireceğiz” dediğimiz organizasyonlar çokça var.

Dokunduğumuz, tanışacağımız tüm firmaları, organizasyon  yapmak isteyen bütün isimleri, hayallerini kurmaya ve birlikte büyük işler yapmaya davet ediyoruz.

Instagram: fsakurumsal      
Mail: bilgi@fsa.org.tr     
Tel: 0 532 678 17 65

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *