İlmek, ilmek emek, özveri ve gözyaşlarıyla kurulan, şimdilerde tüm ülkenin bildiği bir marka haline gelen Altın İğne kurucusu Fatma Avdan ile bu haklı gururu ve başarı sırlarını içeren şahane bir söyleşi gerçekleştirdik.

Fatma Hanım, merhabalar. Grey okurları için kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

Merhaba, ben Fatma Avdan. Altın İğne'nin kurucusuyum. İlk kuruluşumuz 15 sene önceydi. İzmit merkeze gelişimiz 2 yılı aştı.

Örnek alınası bir hikayeyle, Altın İğne’yi 2 sene önce hayata geçirip, hayallerinize kavuştunuz. Geçen 2 senenin özetini yapacak olursak, neler söylemek istersiniz?

Geçen 2 yılda kendimize çok şey kattık. İlk olarak, müşteri portföyümüz çok genişledi. Zaten bizim daimi müşterilerimiz kaliteli, güzel ve seçiciydi, ancak buna ek olarak, şehir dışından özellikle İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin her yerinden çok seçici müşterilerimiz oluştu. Açıkçası, bu konuda mütevazi olamayacağım, Türkiye artık bizi tanıyor. Özellikle büyük şehirlerde çok tanınıyoruz. Şehir dışındaki müşteri sayımız %90-%95 arttı.

Altın İğne’yi başarılı ve farklı kılan unsurlar nelerdir?

Her şeyden önce, İzmit'in en erken dükkan açan mağazalarından biriyiz. En geç 08.15'te hepimiz işimizin başındayız. Müşterilerimize sunduğumuz samimiyet, titizlik, doğruluk, güleryüz, içtenlik ve işimizin kalitesi başarıyı da beraberinde getirdi. Her daim kendimizi güncelliyoruz. Yurt içinde ve dışında katıldığımız festivallerle, fuarlarla kendimizi sürekli yeniliyoruz.

En önemlisi; annelerimizin, büyüklerimizin zaten eskiye dönük bir özlemi vardı. Bizim derdimiz; yeni nesil için bir şeyler yapmaktı. 20-30 yaş arası dantel, vintage, antika, nakış sevmeyen bir kesimdi. Biz modernle geçmişi, eskiyi o kadar güzel birleştirdik ki yeni neslin bu algısını değiştirdik. Tamamen yeni çağın mobilyalarıyla, evleriyle kendi şık tasarımlarımızı birleştirip gençlere hitap edebiliyoruz. Bu da bizim eşik atlamamızı ve farklı olmamızı sağladı.

Bizim dükkanımızda her şey emek, emek ilmek, ilmek işleniyor. Hepsinin bir ruhu, bir hikayesi var. O ruh olduğu için eskilerle yenileri birleştirip, kullanışlı hale getirince çok kıymetli oluyor. Ayrıca, bizim yaptığımız ürünlerin dolap içinde kalmasını istemiyoruz. İşlevselliği olsun, hep kullanılsın, ömürlük olsun istiyoruz. Başarıyı getiren en büyük unsurlardan biri de; müşterimizin neyi nasıl istediğini doğru anlamak, iyi analiz etmek. Biz adeta bir mimar edasıyla kademe kademe ilerliyoruz. Kumaş seçiminden, tasarımına müşteriyi her aşamasında bilgilendirdiğimizde diğerlerinden farklı olmuş oluyoruz.

Kadınlara iş istihdamı sağlayarak, maddi ve manevi destek olmaktasınız. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?

Altın İğne'nin kuruluş nedeni; sadece maddi kazanç sağlamak değildi. Biz sadece kendi ilimizden değil; İstanbul, Kahramanmaraş, Balıkesir gibi Türkiye'nin her yerinden kadınlarla çalışıyoruz. Kimisi çocuk okutuyor, kimi evini geçindiriyor. Onlara maddiyattan önce güven vermeniz gerekir. Onların ruhlarına dokunmanız gerekir. Yapılan işlerde o kadınların hayalleri, acıları, gözyaşları ve uykusuz geceleri var. Siz onların hakkını sadece parayla ödeyemezsiniz. Onlara maneviyat, sevgi, değer vermelisiniz.

Son Kahramanmaraş depreminde çocuklarını kaybetmiş kadınlara iş istihdamı sağladık. İnanın, onlardan aldığımız dua her şeyden çok daha kıymetli.

Şunu da belirtmek isterim ki; şu anda dükkanda çalışanlarımızın mutluluğu, huzuru işlerini aşkla yapmaları da çok önemli. Kafalarının dingin olması için, onları dinlendirmek adına cumartesi günleri yarım gün çalışma kararı aldık. Böylece çok daha verimli işler ortaya çıkıyor.

Son olarak, gelecek hayallerinizden ve hedeflerinizden bahseder misiniz?

Son zamanlarda cezaevindeki ve sığınma evlerindeki kadınlara eğitim vermek, danışmanlık yapmak gibi bir hayalim var. Çünkü oradaki ortamlar çok zor ve meşakkatli. Şu anda orada yaptırılan işler fabrikasyon özellikte olup, aynı kalitededir. Ben bu insanlara bu işin temelini, ruhunu öğretmek isterim.

Bizim dükkanımızda her şey emek emek, ilmek ilmek işleniyor. Hepsinin bir ruhu, bir hikayesi var. O ruh olduğu için eskilerle yenileri birleştirip, kullanışlı hale getirince çok kıymetli oluyor.

Hayatta iyi güzeli herkes yapar. Önemli olan onları kurtarmak, topluma kazandırmaktır. Bir kişiyi bile kurtarsak, bizim alacağımız dua bize yeter.

Bu konuyla ilgili valilikler, belediyeler yardımcı olabilir. Ben özellikle Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın ile görüşmek isterim. Çünkü kendisi toplumun her kesiminden hanımlara çok destek vermektedir. Aynı zamanda kız meslek liselerindeki öğrencilere de danışmanlık vermek isterim.

Adres: Ömerağa Mah. Salim Efendi Sk. İzmit, Kocaeli
Telefon: 0 538 945 27 43      
Instagram: altin_igne_home

 

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *