DİLA GENÇER, 12 YILLIK EĞİTİM VE TECRÜBESİNİ ŞİMDİLERDE AÇTIĞI ÇATKAPI MEZZE DÜKKANIYLA BİZLERLE BULUŞTURDU. KURUCUSU SEVGİLİ DİLA HANIM'IN BU İŞE TUTKUYLA YAKLAŞIMINDAN, HER BİRİ YÖRESİNDEN GELEN ÜRÜNLERİNE, KENDİMİZİ EVİMİZDEYMİŞ GİBİ HİSSETTİREN MEKANINA VE MİSAFİRLERİNE ÖZEL SUNDUĞU CHEF SOFRALARINA KADAR UZANAN ÇOK KEYİFLİ BİR SOHBET GERÇEKLEŞTİRDİK.

 

Dila Hanım, merhaba. Röportajımıza sizi tanıyarak başlayalım. Eğitiminiz ve deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları mezunuyum. 2011'de çalışma hayatına Divan Otel Türkbükü'nde başladım. Daha sonra birçok otel ve restoranda çalıştım. Benim anne tarafım Giritli; anneannem inanılmaz zeytinyağlılar yapar. Bizim otlarımız çok meşhurdur. Bunun en iyi örneğini Cunda'ya gittiğinizde, balıkçıların tezgahlarındaki binbir çeşit otla görebilirsiniz. Cunda'da Giritli göçmenlerin esintilerini de görebilirsiniz. Diğer taraftan baba tarafım İstanbul Sarıyerli; onlar da Rumlarla büyümüşler, komşuları hep Rummuş. Balığa olan merakım da baba tarafından geliyor; büyük babaannem inanılmaz midyeli dolmalar yapardı. Yani, iki taraftan da mezelerle büyüdüm.

Üniversiteden mezun olduktan sonra, İzmit’e hemen dönüş yapmak istemedim ve kendimi geliştirmek için birçok meyhanede ve balıkçıda çalıştım. En son Arnavutköy Şef Meze'de çalıştım, daha sonra annemin rahatsızlığı sebebiyle dönmek zorunda kaldım. 2019'da pandemi patladı ve pandemi bana yeteneklerimle mesleğimi evden de devam ettirebileceğimi gösterdi. Üç sene boyunca evden meze yaparak sipariş üstüne çalıştım ve daha sonra tanınmaya başladım. Evden yetiştirememeye başladım.

Tabii ki, evden devam ederken durmadım. Kendimi daha çok geliştirmem gerektiğinin farkındaydım. Bu zaman içinde birçok eğitim aldım, birçok yer gezdim ve en iyi şeflerden eğitimler aldım.

Ama artık 12 yılımı verdiğim sanayi mutfağını çok özlemiştim. Evden devam ettiremiyordum ve İzmit'te tanınmıştım. Çatkapı Mezze böyle doğdu. Bu arada, Çatkapı ismi rahmetli annemin bulduğu bir isimdi. "Dila, herkesin aklında kalıcı bir şey olmalı; sen insanların hayatına, sofralarına Çatkapı girmelisin" demişti. Çatkapı, annemin bana hatırasıdır.

Çatkapı Mezze'nin hikayesi nedir? Oluşum sürecini anlatır mısınız?

Beni tanıyan müşterilerim, birkaç senedir yaptığım balık mezelerinin tadına vardıktan sonra, 'Neden bu işi artık esnaf olarak yapmıyorsun?' dediler. Aslında, Çatkapı'nın oluşumu, yaptığım balık mezelerinin insanların damaklarında oluşturduğu lezzetle başladı. Birçok şehre ürün göndermeye başladım, soğuk zincirlerle İstanbul, Bodrum, Ankara hatta Mardin, Antep gibi bir sürü yere balık mezesi göndermeye başladım. Balık mezeleri evde yapılması çok zordu. İnanır mısınız, bir gün somon pastırma yaptım evde ve site pastırma koktu ve siteden atılacaktık :)

Eşim Sercan’la tanışma hikayemiz; biz balık tutmayı çok seviyoruz. Dünyanın ve Türkiye'nin birçok yerini gezip balık tutmaktan keyif alıyoruz. Eşimle tanışmadan önce dost sohbetinde eşim olacak erkek bir kere balık tutmayı sevmeli diye temennide bulunmuştum. Çok şükür dileğim gerçek oldu. Babam, bana küçük yaşta balık tutmayı öğretti ve o günden beri bu tutkum hiç bitmedi. En kötü günlerimde bile balık tutarken her şeyi unutuyorum. Bu benim için büyük bir tutku.

Hatta Yunanistan, Polonya, Hollanda, İtalya, Tunus gibi birçok ülkenin katıldığı uluslararası balık tutma yarışmasında birincilik elde ettim.

Bu mekanda oluşturmak istediğiniz ambiyans nedir? Nasıl bir yer hayal ediyorsunuz?

Şefin ellerinden lezzeti yakalayıp, gelmek için gün sayan misafirler. En çok sevdiğim olay, mezelerime yorum katmak. Her ürünümde benim bir dokunuşum var.

Burada çeşit olarak hangi mezeler bulunuyor?

Balık mezelerimiz hiçbiri donuk ürünler değil, her biri yerinden gidip aldığımız malzemelerle hazırlanıyor. Karideslerimizi Babakale'den özenle seçip getiriyoruz. Zeytinyağlarımız özel Ayvacık'tan geliyor, zeytinyağlılarımız 0.6 dizem zeytinyağı ile pişiriliyor. Ahtapotlarımızı Ege'den , avlandıktan sonra dondurulmadan işlemek üzere mutfağımıza getirtiyoruz.

Peynirlerimizi Ezine’nin köylerindeki mandıradan gidip özenle seçiyoruz. Açıkçası, bu beni o kadar mutlu ediyor ki. Gidip market zeytinyağı veya peyniri kullanmak beni mutsuz eder. Ve tabii ki, Girit mezeleri, Rum mezeleri, Türklerin damak zevkine uygun birçok yenilikçi meze seçeneği de bulunuyor.

Mezelerin dışında buraya neler katacaksınız?

Mezelerin dışında VIP bir oda hazırladım. Orada özel şef tadım yemekleri yapmak istiyorum, özellikle özel toplantılar, söz, nişan gibi etkinlikler için. Bunun dışında, yakın zamanda meze kategorisinin dışında da başka sürprizlerim olacak.

Bir de yaz için çok güzel bir bahçem var. Orada doğum günleri ve insanların özel günlerini paylaşmak istiyorum.

Son olarak gelecek plan ve projelerinizden bahsedecek olursanız, neler söylemek istersiniz?

Gelecek planım tabii ki Ege'de, memleketimde bir şube açmak. Sonrasında, benden sonra gelecek nesillere el lezzetimi bırakmak. Birde son olarak, lütfen bu işe gönül vermiş kişilerin önünü açalım. Bu işin eğitimini almış, üniversitesini bitirmiş, yıllarını mutfaklara vermiş kişilere destek olunmalı. Ben bu işin mutfağından gelmemiş kişilerin piyasada olduğunu görünce, gerçekten verdiğim bunca emeğe çok üzülüyorum.

açalım. Bu işin eğitimini almış, üniversitesini bitirmiş, yıllarını mutfaklara vermiş kişilere destek olunmalı. Ben bu işin mutfağından gelmemiş kişilerin piyasada olduğunu görünce, gerçekten verdiğim bunca emeğe çok üzülüyorum.

 

Adres: Alikahya Fatih Mah., Kural Sk. No:14/A, İzmit, Kocaeli+90 531 300 13 81      
info@catkapimezze.com     
www.catkapimezze.com 
   
Instagram: catkapimezze

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *